Zle trawienie tluszczów

Złe trawienie tłuszczów odbija się na trawieniu białka i węglowodanów, zwłaszcza w dietach zawierających większe ilości tłuszczu. Tłuszcze, bowiem, które nie przechodzą w emulsję z braku żółci, przeszkadzają enzymatycznemu rozbiciu białek i węglowodanów. W pożywieniu nie zawierającym tłuszczu białka i węglowodany trawią się i wchłaniają dobrze. Czynność ruchowa jelit zostaje z braku żółci również upośledzona. W żółci, bowiem znajdują się ciała pobudzające ruchy robaczkowe jelit i brak ich powoduje stany atoniczne jelit. Powstają wtedy zaparcia i zaleganie treści kałowej, co prowadzi do zwiększenia procesów bakteryjnej fermentacji i gnicia. Doprowadza to nie tylko do uporczywych wzdęć rneteorismus, lecz również do ogólnego zatrucia ustroju. Brak żółci sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej w jelitach, co dawniej wiązano z bakteriobójczym działaniem żółci. Działanie bakteriobójcze jednak stwierdzono tylko w stosunku do pneumokoków. Inne drobnoustroje mogą w niej żyć i przebywać całymi latarni w stanie zdolnym do przejawienia w sprzyjających warunkach swoich właściwości chorobotwórczych, jak to widzimy np. u nosicieli pałeczki duru brzusznego. Żółć najprawdopodobniej utrudnia tylko rozmnażanie się drobnoustrojów w jelitach. [przypisy: wyposażenie stajni, naklejka na legitymację, nutraceutyki ]

Powiązane tematy z artykułem: naklejka na legitymację nutraceutyki wyposażenie stajni